sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Viikon tavoitteet

vko 39 25.9-29.9

teema: omien ajatusten, tunteiden sanoittaminen

matematiikka: Dragon Box s. 22-27
äidinkieli: S-kirjain + tehtävät
liikunta: edelleen ulkona sään salliessa
Syksyinen luonto



   lukujen hajottaminen on on tärkeää, että laskutoimitukset automatisoituvat jatkossa

    Voit tutustua asiaan ja lapset voivat harjoitella kotona:
    
     hajotelmat

    AbacoMath

Lasten yksinäisyys

Viikolla olemme puhuneet laajemmin tunteista ja toisten huomioimisesta. Olen puhunut lapsille, että tämä on heidän paikkansa oppia taitoja tulevaisuutta varten. Tärkeätä on oivaltaa oma osuus omassa ja toisten hyvinvoinnissa. Harjoittelemme sanoittamaan omia tunteitamme arjesta nousevissa tilanteissa; miltä tuntuu, jos kaveri kuiskuttelee toiselle, ettei tykkää kolmannesta osapuolesta tai miltä tuntuu, jos kannustetaan vain "kaveria" vaikka itseasiassa olemme kaikki kavereita keskenämme. Ohjeistan lapsia olemaan yhdessä sekä välitunneilla, kotimatkoilla, vapaa-ajalla. 

Tavoitteena on, että kaikkia mahtuvat mukaan leikkeihi, kävelemmän yhteistä kotimatkaa tai leikkeihin koulun jälkeen. Tutkimusten mukaan koululla on yärkeä rooli siinä, miten lapset oppivat olemaan yhdessä, löytämään kavereita. Vaikka vanhemmat tekevät kaikkensa lapsen eteen niin, jotta lapsi mahtuu joukkoon ja löytää kavereita, koululla ja vapaa-ajalla on keskeinen rooli tässä prosessissa. 

Toivon, että luette tutkija Nina Junttilan tektejä, siitä kuinka tärkeä rooli meillä kaikilla on, että vähennämme lasten yksinäisyyttä. Kokemuksesta voin kertoa, että koulun ja vanhempien yhteistyö on tärkeää, ettei kukaan jäisi yksin. 

Tarvitaan enemmän duoo kuin sooloo!



maanantai 18. syyskuuta 2017

Viikolla tapahtuu

vko 38 18.9-22.9.2017

teema: pelkotöiden viimeistelyä

matematiikka: Dragon Box s. 16-21
äidinkieli: O-kirjain + tehtävät
liikunta: mukaan sisävarusteet, mutta sään salliessa olemme ulkona
Syksyinen luonto

Minulta kysyttiin toimintamme punaista lankaa: se on yhdessä kasvaminen.
Keskitymme ryhmätunneilla lukemis-, kirjoitus- ja matematiikan taitoihin. Koko ryhmän tunneilla sisältötavoitteiden lisäksi pääpaino on oppia työskentelemään yhdessä toisten kanssa. Tuo onkin vaativin osuus. On helppo saada lapset työskentelemään yksin, hiljaa samaa sivua tehden omilla paikoillaan. 

Vaativinta on ohjata heidät tuntemaan itsensä: tunteensa, jotka vaihtelevat iloista pelkoihin, suruista ahdistukseen. On opittava sietämään erilaisia ihmisä ryhmässä, neuvottelemaa heidän kanssaan, sietämään ristiriitoja, pettymyksiä. Tekemään yhteisiä suunnitelmia tavoitteen saavuttamiseksi. Opittava kunnioittamaan erilaisia mielipitietä ja opittava kertomaan omia ajatuksiaan toisia pelkäämättä tai jännittämättä. Opittava oivaltamaan, että yhdessä pohdiskellessa ideoista kasvaa suurempia kuin yksin.

Työskentelymme pääpainoa on siis auttaa lasta itsetuntemuksessa, itseohjautuvuudessa, auttaa rakentamaan postiivista minäkuvaa ja oppia hyväksymään itsensä oivaltaen, että meillä kaikila on vahvuuksia ja osa-alueita, joita voimme kehittää. Oppiessaan ymmärtämään itseään on helpompi oppia hyväksymään muut ihmiset. 
Tässä meille riittää töitä pitkäksi aikaa. Työstämme tätä kokonaisuutta erilaisten teemojen kautta vuoden aikana.
On opittava, että virheet kuuluvat elämään ja niistä vain opitaan taitoja elämää varten. Mikään oppaine ei mene ihmisen edelle.


Mottomme ovat; auta minua tekemään itse ja vastuullinen vapaus. Kannustamme toisiamme ideoimaan ja toteuttamaan omia suunnitelmiaan. Asettamaan itselleen unelmia ja tavoittteita, joita voi  ja täytyy tavoitella.

Luonnossa liikkuen

Tänään onnistuimme toteuttamaan liikuntapäivän: 1-2 luokan oppilaat työskentelivät pienryhmissä: QR-suunnistusta, metsäleikkejä ja lipunryöstöä. Yhdessä liikkumassa hyvällä sykkeellä.



sunnuntai 10. syyskuuta 2017

viikko

Viikolla tapahtuu:

vko 37 11-15.9.2017 

teema: jatkamme pelkojen työstämistä omien ja toisten kokemusten kautta


  •   matematiikka: DragonBox s. 10-12
  •   äidinkieli: jatkamme vielä N-kirjaimen kanssa
  •   liikunta: sisäliikuntavarusteet mukaan
  
 Aloitamme luontoon liittyvän projektin ja käytämme sen työstämisessä BookCreator-      ohjelmaa:




Vinkki: MollaABC-appsi (ilmainen) tukee kirjainten ja numerojen opettelua



Kulunut viikko

Viikko sujui mukavasti ja oppilaat ovat saaneet hyvän otteen koulutyöstä. Vierailimme kirjastossa ja jatkossa pyrimme käymään kirjastossa joka toinen perjantai. Jatkoimme pelkojen työstämistä ja DragonBoxissa päästiin jo uudelle tasolle uudessa pelissä. 

sunnuntai 3. syyskuuta 2017