tiistai 31. lokakuuta 2017

Viikon 44 tavoitteet

Aapinen: E-kirjain + tehtävät

Matematiikka; 9.1- 10.3; + merkki, yhteenlaskua

Ylt; "Minä heijastan sinua, koska rakastan sinua"

LI: sisäliikunta

Unelmatyöt loppuun, oman ompelutyön suunnitelua/aloitus




sunnuntai 29. lokakuuta 2017

SeeSaw-alusta oppilaiden tuotoksille

Seesaw-alusta on ilmainen ympäristö oppilaiden multimodaalislle julkaisuille: kuvaa, tekstiä, videoita. Oppilaiden tuotoksia eivät pääse seuraamaan ulkopuoliset: ainoastaan ne, joilla on linkki pääsee kyseiseen ympäristöön.






      Voit ladata kuvakkeen pelikaupasta ja erityisesti family-version. Tämän jälkeen valitset Create Family Account ja tulet seuraavaan tilaan:



Luet QR-readerilla lapsenne mukana saapuneen QR-koodin ja pääset näkemään lapsesi tuotoksia välittömästi: siellä on oppilaiden tuotoksia alkusyksystä ja antamani palaute ennen lomaa.

Luokan toimintaohjeita yhteistuumin



Oppilaat laativat yhdessä luokan toimintaohjeet; punaisena lankana; Yhdessä! positiivisuus ja yhdessä tekeminen.

sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Tavoitteita/unelmia

  Syksy on lähtenyt käyntiin hienosti. Pelkojen käsittelystä olemme siirtyneet unelmiin ja tavoitteisiin, jotka voivat liittyä tähän päivään tai vuosien päähän. On tärkeää oppia asettamaan itselleen tavoitteita ja tehdä suunnitelmia, kuinka niihin päästään. Tavoitteet ja unelmat voivat muuttua matkalla, mutta uusi suunta löytyy varmasti. 

On ollut hieno huomata kuinka lapset oppivat vähitellen luontevasti tekemään töitä kaikkien kanssa. Toki harjoittelua tarvitaan, mutta suunta on oikea. Tällä viikolla lapset miettivät pienryhmissä luokan omat toimintaohjeet ja ne kirjattiin ylös lasten toimesta ja kaikki ovat valmiita niihin sitoutumaan.

  

    Ensi viikko enne syyslomaa meillä on kertausviikko äidinkielessä ja matematiikassa. Liikunnassa olemme siirtyneet sisätiloihin. Perjantaina ennen lomaa pidämme "teekutsut" . 

sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Pintaa syvemmälle


Olemme alkusyksyn puhuneet peloista ja tehneet niitä näkyviksi taiteen keinoin. Vähitellen olemme päässeet pintaa syvemmälle ja todellisiin pelkoihin ja tärkeimpään niistä: ulkopuoliseksi jäämisen pelko. Minua ei oteta mukaan matkalla kouluun, leikkeihin koulun jälkeen. Lapset kertovat, kuinka asioista kuiskutellaan salaa ja kuitenkin he tietävät, että kyse on juuri heistä.

Eräs oppilas kertoi, että toinen oli kutsunut häntä tuhmaksi. Kun kysyin syytä, tämä oppilas purskahti itkuun ja kertoi, että koulumatkalla omat luokkakaverit olivat menneet piiloon nähdessän hänet. Jatkoimme tilanteen avaamista ja selvisi, että kyse oli puhumattomuudesta, kykenemättömyydestä kohdata toisiaan ja puhua asioista suoraan. Piiloonmenijät eivät olleet ymmärtäneet tekonsa vakavuutta ja merkitystä koulukaverilleen. Itseasiassa heitä oli jopa ohjeistettu, etteivät olisi tällaisen oppilaan kanssa, joka kutsui heitä tuhmiksi. Neuvonantaja ei tullut kysyneeksi, mitä tuhmiksi kutsutut olivat itse tehneet, mitä oli tapahtunut ennen tuota nimitystä. Asia selvisi ja piiloonmenijät ymmärsivät, miltä siitä oppilaasta tuntui, joka jäi yksi heidän piilotellessaan kahdestaan.

Tämä oli vain yksi tarina lasten kokemuksista. Jokainen kuiskuttelu, silmien pyörittely, selänkääntäminen, poisjättäminen koulumatkalla tai koulun jälkeen jättää jäljen pieneen oppilaaseen. Lisää tunnetta, ettei kuulu joukkoon. Meidän aikuisten on tärkeää nähdä ja kuulla viestit kasvojen, sanojen takana. Voimme yhdessä lisätä kaikkien hyvinvointia ohjaamalla lapsia sanoittamaan tunteitaan ja ajatuksiaan.

Lapset sanovat usein, ettei kotiinsaa kutsua kuin yhden tai kaksi  kaveria. Miltä tuntuu niistä lapsista, jotka jäävät usein ilman tuota kutsua? Miksi lapset eivät voi leikkiä yhdessä ulkona? Sinne mahtuu vaikka kuinka monta kaveria. Miten neuvomme olemaan toisten lasten kanssa? Meille on tärkeää omat lapset, mutta kuinka käy muiden  lasten? 

Kuten olen lapsille sanonut opettelemme taitoja elämää varten. Se miten ohjeistamme heitä kohtelemaan muita ja kohtaamaan heidät on tärkeää. Yhteisöllisyyden on näyttävä teoissa ei vain puheissa. Minusta ajatus: - koko kylä kasvattaa - sisältää todellisen viisauden. Välitetään kaikista lapsista ei vain omistamme. Tarvitaan todellakin enemmän duoo kuin sooloo. Sanamme ja tekomme joko hajottavat tai rakentavat lapsen minäkuvaa ja itsetuntoa. Millaisessa maailmassa haluat lapsesi kasvavan? On tärkeää auttaa lapsia sanoittamaan asoita, pohtimaan tekoja ja niiden seurauksia. Kysymys ei ole virheistä tai rangaistuksista vaan oppia ajattelemaan ja toimiaan empaattisesti.

Aivotutkija Katri Saarikiven tutkimusten mukaan yksi ihmisen tärkeimmistä työtaidoista on juuri empatia, kyky ymmärtää toista ihmistä. Mitä paremmin tunnemme itsemme sitä paremmin ymmärrämme toisia ihmisiä, sillä meissä on enemmän samaa kuin erilaista.

     pelkotöiden viimeistelyä: